Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Λειτουργικά έξοδα των Σχολείων


Αρ. Πρωτ: 1275
Αθήνα 13/8/2012

Προς
Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ .Ευριπίδη Στυλιανίδη
Κοιν.:
1. M.M.E.
2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.



Θέμα: Λειτουργικά έξοδα των Σχολείων

Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κ.Α.Π. προς τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.

Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους.

Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012.Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματαγια την ομαλή λειτουργία τους.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%.Είναι σίγουρο πως τα σχολεία- με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.

Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσματο μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης ναδαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί στους δήμους να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Κοινό μυστικό είναι ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ.Κ.Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Αρ. Πρωτ: 1276
Αθήνα 13/8/2012

Προς
1. M.M.E.
2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική λαίλαπα μέτρων που υποβαθμίζει την εκπαίδευση και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς. Η κυβερνητική απόφαση για 200 διορισμούς στην εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) τη στιγμή που μόνο οι αποχωρίσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι περισσότερες από 5.000, ανατρέπει ακόμα και τις μνημονιακές πολιτικές που μιλούν για μία πρόσληψη στην εκπαίδευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η εκπαίδευση είναι θύμα όχι μόνο των πολιτικών των μνημονίων αλλά και των κυβερνόντων. Η απόφαση για συντριβή και της Παιδείας ως συνέπεια της απόφασης συντριβής του κοινωνικού  κράτους, αποτελεί ντροπή για όσους την υλοποιούν.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει πως εκφράζοντας τις αγωνίες και την οργή όλων των εκπαιδευτικών θα αγωνιστεί με όλους του τις δυνάμεις στο πλευρό όλων των εργαζόμενων για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΩΛΗΣΗ» ΤΗΣ Α.Τ.Ε.


Αθήνα 13/8/2012

Προς
1. M.M.E.
2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΩΛΗΣΗ» ΤΗΣ Α.Τ.Ε.



Στις 27 Ιουλίου πουλήθηκε το πρώτο κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς. Η απόφαση για την πώλησή της ενισχύει τις ολιγοπωλιακές τάσεις στην τραπεζική αγορά και οδηγεί στην κυριαρχία δύο – τριών τραπεζικών ομίλων θωρακίζοντας και ευνοώντας με προκλητικό τρόπο τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των δημοσίων.

Η αγορά της Α.Τ.Ε. για 95 εκατ. ευρώ δίνει μια «νέα» διάσταση της εσωτερικής υποτίμησης σε όφελος της κερδοφορίας και πλήττει το δημόσιο συμφέρον και τα εργατικά δικαιώματα. Η αγροτική γη που έχει μπει ως ενέχυρο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων καλλιεργητών περνά στα χέρια του Σάλλα ως μέσο πίεσης για νέες χρηματοδοτήσεις.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται και αυτό στο μάτι του κυκλώνα των ιδιωτικοποιήσεων. «Η πρώτη τράπεζα της Ελλάδας και η τρίτη στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια», όπως επισημαίνει ο σύλλογος εργαζομένων, σχεδιάζεται να πωληθεί σκανδαλωδώς στερώντας τον κρατικό προϋπολογισμό από σημαντικά έσοδα, που θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης υπηρετώντας τις πολιτικές των μνημονίων του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. υλοποιούν το ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών εντείνοντας τα κερδοσκοπικά και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Η Δ.Ο.Ε. συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Α.Τ.Ε. που αποτελεί αγώνα όλης της ελληνικής κοινωνίας.





Ζητάμε:

·        Να συνεχιστεί η λειτουργία της Α.Τ.Ε. υπό κρατικό έλεγχο στην κατεύθυνση στήριξης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και της αγροτικής παραγωγής.

·        Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της Α.Τ.Ε. 



Από τη Δ.Ο.Ε.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

24ωρη απεργία 12-9-2012





Αθήνα 8 Αυγούστου 2012

Προς
     τα Μ.Μ.Ε
     τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 12 του Σεπτέμβρη 2012
για την εξαθλίωση των νέων εκπαιδευτικών

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνεδρίασή του, στις 8 Αυγούστου 2012, αφού έλαβε υπόψη:
·        την ατελείωτη λαίλαπα μέτρων που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση,  εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς και εξοντώνουν οικονομικά – ιδιαίτερα - τους νέους συναδέλφους μας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με μισθούς πείνας της τάξης των  570 ευρώ το μήνα, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, σε διαφορετικό μέρος κάθε χρόνο,
·        το «μηδενικό» αριθμό μόνιμων διορισμών,
·        τις ελάχιστες πιστώσεις για διορισμό αναπληρωτών.
Αποφασίζει την πραγματοποίηση  τριήμερου αγωνιστικών δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ως εξής:
v Δευτέρα 10/09/2012, Συνέντευξη τύπου.
v Τρίτη 11/09/2012, Συμβολικός 2ωρος αποκλεισμός (12.00–14.00) των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.
v Τετάρτη 12/09/2012,  πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, με τα αιτήματα όπως αυτά αναφέρονται στο Διεκδικητικό Πλαίσιο του Κλάδου, προτάσσοντας   ως κυρίαρχο θέμα  την οικονομική εξαθλίωσή μας και ιδιαίτερα των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια της στοιχειώδους διαβίωσης με μισθούς πείνας των 570 ευρώ.
Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της απόφασης το Δ.Σ. θα αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες.
ü  Να συναντηθεί με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
ü  Να ζητήσει συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν για το θέμα.
ü  Να πραγματοποιήσει εκστρατεία  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
ü  Να στείλει επιστολή στους γονείς των μαθητών.
Αμέσως μετά την απεργιακή κινητοποίηση το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα προχωρήσει, με διαδικασίες βάσης, στο σχεδιασμό των επόμενων δράσεων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

ΔΟΕ : Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία


  
Αρ. Πρωτ: 1274
Αθήνα 8/8//2012

Προς
1. τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
2. τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού
κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα
3. τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
Κοιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.

Κύριε  Υπουργέ,
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ

            Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1945, τεύχος Β΄, 15 Ιουνίου 2012) που δημοσιεύτηκε λίγο πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καταργήθηκε η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών σε Αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και Ιστορικά Μνημεία.
            Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντιεκπαιδευτικών λογικών και αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αντιληφθούν κάποιοι από τους έχοντες την αρμοδιότητα και την ευθύνη, πως η Παιδεία και ο Πολιτισμός έχουν άμεση σχέση και ταύτιση.
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ζητά να ανακαλέσετε άμεσα αυτή την απαράδεκτη απόφαση και να κατοχυρώσετε τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών στους Αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα Ιστορικά Μνημεία, όχι απλά ως ένα δείγμα κατανόησης της άμεσης σχέσης Πολιτισμού και Παιδείας αλλά και ως συμβολής στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.