Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 30-3-2011

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 
30-3-2011

·      Όχι στο μισθολόγιο των νέων περικοπών , 1400 ευρώ στο νεοδιόριστο .
·      Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις με οικονομικά κριτήρια .
·      Όχι στις περικοπές των δαπανών για την παιδεία .
·      Όχι στη διάλυση του ΟΠΑΔ , δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων .
·      Όχι στην κατάργηση της Μετεκπαίδευσης .
·      Όχι στη στοχοποίηση των αγώνων των εκπαιδευτικών για καλύτερη Δημόσια δωρεάν Παιδεία .
·      ΝΑΙ σε ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο .
·      ΝΑΙ στο καλύτερο αύριο που δικαιούμαστε , και μπορούμε να έχουμε ,  εμείς και τα παιδιά μας .

Σύλλογος Εκπαιδευτικών
Π.Ε   Ν. Πρέβεζας

Διαμαρτυρία για την πρόσφατη επιστολή της Υπουργού



         ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                 Πρέβεζα   28 - 3 -2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.                      Αρ. Πρωτ : 82       
       Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                      

Προς : Μέλη Συλλόγου



ΓΡΑΦΕΙΑ: ΝΙΚΛΑΜΠΑ 2

ΤΗΛ –ΦΑΞ  26820 22868                                                            
Τ.Κ  48100   ΠΡΕΒΕΖΑ
syllogosekppeprevezas@gmail.com                            
                                                       

Θέμα : Διαμαρτυρία για την πρόσφατη επιστολή της Υπουργού προς τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
           
Εκφράζουμε την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία μας για την πρόσφατη επιστολή της Υπουργού Παιδείας προς τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες με την οποία στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και οι αγώνες τους για ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο. Μια τέτοια ενέργεια έχει ως μόνο στόχο τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών, ενόψει μάλιστα και της απεργιακής κινητοποίησης στις 30 του Μάρτη, καθώς και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων του Δημόσιου Σχολείου.
           

Για το ΔΣ

                  Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας


       Δημήτρης  Παπαγεωργίου                               Ματθαίος Φιλιππούσης

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ 24ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 30 του ΜΑΡΤΗ 2011

 

Αριθμ.Πρωτ.1894Αθήνα  21/3/2011
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
ΚΟΙN: Μ.Μ.Ε.

       
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. 
ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ 24ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΣΤΙΣ  30 του ΜΑΡΤΗ 2011
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του στις 21/3/2011 και  αφού έλαβε υπόψη του την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί από κυβέρνηση-Ε.Ε.-Τρόικα ενάντια στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, μορφωτικών και οικονομικών δικαιωμάτων τους αποφάσισε:
την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 30 του Μάρτη 2011 μαζί με την ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ και άλλους κλάδους εργαζομένων, με αιτήματα αιχμής:
  • Όχι στο Νέο Σχολείο, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμούς σχολείων, την κατάργηση των Διδασκαλείων, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
  • Όχι στο νέο μισθολόγιο λαιμητόμο και τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.
  • Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δικαιούχους.
  • Να πληρωθούν τώρα οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ.
  • Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΤΩΡΑ.

ΔΗΛΩΣΗ με αφορμή την επιστολή της Υπουργού Παιδείας

Κομνηνός Μαντάς
 Πρόεδρος Δ.Ο.Ε


ΔΗΛΩΣΗ
με αφορμή την επιστολή της Υπουργού Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας - με την επιστολή που απέστειλε σήμερα στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες - ανακάλυψε τον "ένοχο" για την απώλεια διδακτικών ωρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν  φέτος οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες  και όχι στα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν, με ευθύνη της, από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία.
Η αποστολή της επιστολής σήμερα, που οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες πήραν απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 του Μάρτη, καθόλου τυχαία δεν είναι και έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των συναδέλφων και τη συκοφάντηση του κινήματος των εκπαιδευτικών.
Αντί άλλης απάντησης η εισήγησή μου προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα είναι η επιστροφή της επιστολής ως απαράδεκτης, γιατί αν μη τι άλλο ξεχειλίζει από υποκρισία.

Κομνηνός Μαντάς
Πρόεδρος Δ.Ο.Ε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ο.Λ.Μ.Ε. Δ.Ο.Ε. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

  Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                Δ.Ο.Ε.
                THN ETUCE,
 THN EDUCATION INTERNATIONAL
 ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Το  Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε, χωρίς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, την συγχώνευση ή κατάργηση 1933 σχολείων στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή συγχωνεύονται  1523 σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση  και 410 σχολεία στη δευτεροβάθμια . Μετά από αυτές τις αλλαγές θα καταργηθούν οριστικά 1056 σχολεία. Ειδικότερα καταργούνται 851 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σύνολο 10.798 (ποσοστό 7,8 %), και 205 Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε σύνολο 3.185 (ποσοστό 6,5 %).
Με την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση κήρυξε σε διωγμό τη δημόσια εκπαίδευση. Επιβάλλει την πολιτική του Δ.Ν.Τ. στο δημόσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. και η τρόικα. Τα «παιδαγωγικά» κριτήρια που επικαλείται η Υπουργός Παιδείας στην πραγματικότητα  είναι μόνο λογιστικά και οικονομικά. Όμως η εκπαίδευση δεν είναι οι αριθμοί.
Οι επιπτώσεις αυτής της κατάργησης θα είναι δραματικές στην ποιότητα της εκπαίδευσης και θα επιφέρει την απώλεια 3000 θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών.
Κάνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών της Ευρώπης και του κόσμου να εκδώσουν ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα μας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στην Ελλάδα.
Για τα Δ.Σ.
                                                  ΟΛΜΕ                                         ΔΟΕ 
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Ώρα 6 μμ  στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας , τη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προωθούνται προς όφελος του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, αποτελούν νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.
Για τους εργαζόμενους της χώρας μας, που στα πλαίσια του αντιλαϊκού μνημονίου της Κυβέρνησης και της Τρόικα, βιώνουν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους , οι εξελίξεις αυτές αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που συμφώνησε η  κυβέρνηση, όπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση των εργαζομένων, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης αντιστεκόμαστε στο αντιλαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρους στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη 22 Μαρτίου - ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Όλοι στο συλλαλητήριο 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
11 ΜΑΡΤΙΟΥ  2011
Για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων
          Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ αρνητικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
          Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή συγχωνεύονται ή καταργούνται 410 σχολικές μονάδες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε σύνολο 3185 (1895 Γυμνάσια και 1290 γενικά Λύκεια) δηλ. το 13% των σχολείων και 1523 μονάδες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
          Κατά την εκτίμησή μας, οι αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι, ιδιαίτερα η ενίσχυση της τάσης για εγκατάλειψη του σχολείου, η ένταση του φαινομένου της σχολικής αποτυχίας, η δημιουργία πολυπληθών και απρόσωπων σχολικών μονάδων, η ενίσχυση περιστατικών μαθητικής παραβατικότητας, η αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης, οι μεγαλύτερες δυσκολίες επικοινωνίας εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό προσωπικό.
          Η αντίληψη και τακτική να αντιμετωπίζεται ο χώρος της παιδείας με οικονομικά κριτήρια (εξοικονόμηση πόρων), με κανένα τρόπο δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των λειτουργών της.
          Αντιθέτως, οι καταργήσεις και συνενώσεις σχολείων, εντάσσονται στο πλαίσιο ανατροπών που προωθούνται, τόσο στο περιεχόμενο σπουδών και στη δομή και λειτουργία του σχολείου, όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτές οι αρνητικές ανατροπές στοχεύουν, κατά τη γνώμη μας, στην κατεύθυνση ενός ιδιωτικοποιημένου, εν πολλοίς, πειθαρχημένου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς εκπαιδευτικού συστήματος.
          Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά, ότι το κλείσιμο σχολείων, η δημιουργία πολυπληθών τμημάτων, η εγκατάλειψη θεσμών αντισταθμικής εκπαίδευσης (της ενισχυτικής διδασκαλίας και της Π.Δ.Σ.), το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με το πάγωμα, κατά 20%, των διορισμών των εκπαιδευτικών, μέσα στην επόμενη τριετία, θα έχει ως συνέπεια την εργασιακή αβεβαιότητα και την αδιοριστία χιλιάδων εκπαιδευτικών.
          Αξιώνουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να επανεξετάσει το όλο θέμα. Οι όποιες συνενώσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων να γίνουν με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας, μετά από διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών και αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του λαού μας.
          Η Ε.Ε. καλεί τα Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και όλους τους συναδέλφους, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την ανατροπή της πολιτικής που υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
          Η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και αντίσταση της κοινωνίας στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, στις περικοπές στην παιδεία, στο πλαίσιο εφαρμογής των επιταγών του μνημονίου, δεν είναι «μάχη οπισθοφυλακής», ούτε υπεράσπιση «κεκτημένων».
ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ για μια εκπαίδευση που θα συμβάλλει στην κοινωνική ανάπτυξη, στην πρόοδο και την ευημερία του λαού μας.
Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις - υποβιβασμοί - καταργήσεις Σχολικών Μονάδων

 

Αρ. Πρωτ.1857
Αθήνα 15/3/2011
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε.
(συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)

       
Συγχωνεύσεις - υποβιβασμοί - καταργήσεις Σχολικών Μονάδων
            Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καταδικάζει την ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.
Η τακτική να αντιμετωπίζεται ο χώρος της Παιδειας με οικονομικά κριτήρια δε συνάδει με την εκφρασμένη βούληση όλων για αναβάθμισή της.
Η διαρκής υποχρηματοδότηση και οι περικοπές έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και υπάρχει δικαιολογημένα η αντίληψη ότι και η Παιδεία συνθλίβεται από τις επιλογές του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ.
Οι υποβιβασμοί 191 σχολικών μονάδων και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις έχουν ως επακόλουθο τη μείωση μεγάλου αριθμού  οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού  που θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών αλλά και των μόνιμων διορισμών.
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με λογιστικά κριτήρια που προτάσσουν τις περικοπές σε σχολεία, χρήματα και εκπαιδευτικούς.
            Καλούμε την πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιοι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις να γίνουν όντως με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του ελληνικού λαού.
            Καλούμε την Παρασκευή 18-3-2011 και ώρα 12:30, όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας  να αντιδράσουν δυναμικά για να ανατρέψουν πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.
Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων που θα συμμετάσχουν το Δ.Σ. της ΔΟΕ κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας τις δυο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου ή τις δύο πρώτες του απογευματινού κύκλου.

Επίσχεση εργασίας αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ


ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αρ. Πρωτ.1856
Αθήνα  15/3/2011
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

       
Θέμα: Επίσχεση εργασίας αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ
Συνάδελφοι,
            Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, στη σημερινή του συνεδρίαση (15-3-2011), και αφού έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν απλήρωτοι για μια ακόμη φορά (δεδουλευμένα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου), ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ να προβούν σε επίσχεση εργασίας, καταθέτοντας σχετική δήλωση στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την  Πέμπτη 17 του Μάρτη 2011 (με ευθύνη των Συλλόγων Π.Ε).
            Καλούμε  τους  Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. να ενημερώσουν σχετικά τους συναδέλφους, να οργανώσουν την κατάθεση των δηλώσεων επίσχεσης εργασίας,   καθώς επίσης και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις μέρες επίσχεσης, στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεσθε στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και στο Νομικό Σύμβουλο. (Σας αποστέλλουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ και υπόδειγμα δήλωσης).
Σχετικά:
 Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ και υπόδειγμα δήλωσης
Τι απαιτείται για τη λήξη της επίσχεσης

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί το φαινόμενο της άμεσης απορρόφησης στα δημόσια σχολεία των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας;



Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Πηγή: TO BHMA - Παπαματθαίου Μάρνυ

 
Θα έχουν οι δάσκαλοι δουλειά και τα επόμενα χρόνια; Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί το φαινόμενο της άμεσης απορρόφησης στα δημόσια σχολεία των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας; Θα παραμείνουν τα Παιδαγωγικά στην λίστα με τις πρώτες σχολές από πλευράς ενδιαφέροντος;
Έρευνα που ολοκληρώθηκε από την ομάδα της εταιρείας συμβούλων σταδιοδρομίας Employ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δάσκαλοι θα είναι περιζήτητοι έως το 2015. «Μέχρι το 2015 είναι πιθανό να περιοριστούν οι ανάγκες πάντα με την επισήμανση ότι δεν θα μεταβληθούν δραστικά είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό, παράμετροι (ασφαλιστικό, διαγωνισμοί ΑΣΕΠ κ. α.) που σχετίζονται με την συνολική εικόνα απασχολησιμότητας των δασκάλων» αναφέρεται στην έρευνα της εταιρείας.
«Οι εφετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων είναι πιθανόν να είναι από τους τελευταίους αυριανούς δασκάλους που θα συναντήσουν θετικές προοπτικές με σύντομα διαστήματα αναμονής για την απορρόφηση τους από την δημόσια εκπαίδευση» αναφέρεται στην ίδια έρευνα. «Από το 2015 και μετά αναμένεται εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης η οποία θα διατηρήσει μεν θετικό πρόσημο στους δείκτες απορρόφησης αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτίζεται με τις σημερινές θετικότατες προοπτικές του επαγγέλματος» καταλήγει η έρευνα.
Όπως αναφέρεται σ΄ αυτήν, ο αριθμός των διοριστέων δασκάλων από το 1990 ως και το 2010 (δηλαδή την τελευταία 20ετία) ήταν συνολικά 35.822 άτομα. Παράλληλα, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών δασκάλων ήταν σταθερός την τελευταία πενταετία πάνω από τις 3000. Έτσι, κατά μέσο όρο διορίζονται ως αναπληρωτές 3500 περίπου δάσκαλοι κάθε έτος. Ο συνολικός αριθμός των μόνιμων υπηρετούντων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2008-2009) ανέρχεται στις 46823.
Το 69.88% περίπου των ήδη υπηρετούντων δασκάλων έχει λιγότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας και δεν αναμένεται η άμεση συνταξιοδότηση τους, ενώ μόνο το 30.12% έχει προϋπηρεσία 20 ετών και άνω, αναφέρει η ίδια έρευνα.
Επίσης την τελευταία πενταετία είχαμε περίπου 19.000 λιγότερους μαθητές στα δημοτικά σχολεία.
Πάντως, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς λέει στο «Βήμα» ότι η οικονομική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει το επάγγελμα του δασκάλου. «Το επάγγελμα του δασκάλου θα εξακολουθήσει να είναι περιζήτητο» δηλώνει. «Δεν υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία γι αυτό και οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών τμημάτων απορροφώνται αμέσως. Η επόμενη πενταετία, με δεδομένες τις νέες δομές στα σχολεία και την ειδική αγωγή, αναμένεται ότι θα είναι καλή. Οι δάσκαλοι θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν δουλειά» δηλώνει.