Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στο σημερινό ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές να έχουν πλήξει σημαντικά ολόκληρους νομούς της χώρας, την ακρίβεια σε συνεχή... απογείωση να μειώνει όλο και περισσότερο το ήδη ισχνό εισόδημά μας η προσπάθεια "ενοχοποίησης" των εκπαιδευτικών, μέσω της αναχρονιστικής αξιολόγησης των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Τα πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στον αγώνα ενάντια στην επιβαλλόμενη αξιολόγηση όλη την προηγούμενη περίοδο μπλόκαραν την εφαρμογή μέτρων και διατάξεων που θίγουν την εργασιακή μας αξιοπρέπεια, διαλύουν το δημόσιο σχολείο και κατηγοριοποιούν σχολεία- μαθητές-εκπαιδευτικούς.

Με ομόφωνη απόφαση όλων των αντιπροσώπων του καλοκαιρινού συνεδρίου του κλάδου ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται με τις ίδιες μορφές της προηγούμενης περιόδου!

Ο Σύλλογός μας εξειδικεύει με το παρόν ενημερωτικό δελτίο τα βήματα για τη συνέχιση του αγώνα και φέτος, καλώντας όλους και όλες τους/τις συναδέλφους σε κάθε σχολική μονάδα σε συσπείρωση, ενότητα κι αλληλεγγύη απέναντι στην οπισθοδρόμηση της λεγόμενης αξιολόγησης :

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Καλούμαστε και φέτος να βρεθούμε απέναντι στη λογική των μεντόρων, των ενδοσχολικών συντονιστών και των εκπαιδευτικών ομίλων απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, που στρώνουν τον δρόμο της ατομικής αξιολόγησης και διαμορφώνουν κάστες αξιολογητών και εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων. Είναι σε ισχύ η Απεργία-Αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. (12/9/2022). Με βάση αυτή, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή που έχουν υπογραφεί και πρωτοκολληθεί από την προηγούμενη χρονιά. Νέες δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή και πρωτοκόλλησή τους χρειάζεται να υπογράψουν και να πρωτοκολλήσουν μόνο όσες/όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει την περσινή σχολική χρονιά και όσοι άλλαξαν σχολείο λόγω μετάθεσης, απόσπασης ή νέας τοποθέτησης αναπληρωτών. Ο Σύλλογος ξαναστέλνει στα σχολεία το έντυπο της δήλωσης. Οι συμμετέχοντες στην Απεργία-Αποχή δεν έχουν την υποχρέωση να "τρέξουν" τη διαδικασία ως μέντορες/συντονιστές ή να δεχθούν τη διαδικασία εποπτείας και ελέγχου από μέντορες και συντονιστές ή να ορίσουν μέντορες/συντονιστές.

EΝΙΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Καλούμαστε και φέτος να βρεθούμε απέναντι στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων που σε συνδυασμό με την κυβερνητική εξαγγελία για την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς, οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά και κακά και στη λειτουργία τους με όρους επιχείρησης.

Όλες οι σχολικές μονάδες καλούνται να επαναλάβουν και φέτος την υιοθέτηση των ενιαίων κειμένων μέσα από αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Τα κείμενα τα οποία καταθέτουμε αυτούσια χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στον Σ.Δ. θα αποστέλλονται έγκαιρα σε κάθε φάση της διαδικασίας από τη Δ.Ο.Ε. ώστε να προχωρούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, συλλογικά στην ανάρτησή τους. Σήμερα, (αριθμ. πρωτ. 660/3-10-2023) η Ομοσπονδία απέστειλε στις σχολικές Μονάδες τα ενιαία κείμενα της Φάσης 1/2023-2024 για τον συλλογικό προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, σχολικού έτους 2023 - 2024. Από τη στιγμή που θα πάρει πλειοψηφία η πρότασή μας, (η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στον Σύλλογό μας και χιλιάδες πανελλαδικά αποφάσισε και πέρσι ενιαία κείμενα), ακολουθεί η υπογραφή του πρακτικού και όποια/ος επιθυμεί  εκφράζει τη γραπτή διαφωνία της/του. Έχουμε την πεποίθηση ότι και φέτος ακόμα περισσότερες και περισσότεροι συνάδελφοι, ξεπερνώντας και τις όποιες συγκυριακές απογοητεύσεις, θα βρεθούμε μαζί στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και του παιδαγωγικού μας ρόλου.

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Για την ατομική αξιολόγηση, είναι σε ισχύ η Απεργία-Αποχή που κήρυξε η Δ.Ο.Ε. (8/2/2023) και επανεπιβεβαιώθηκε, ομόφωνα, από την 92η ΓΣ του κλάδου. Με βάση αυτό, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη χρονιά. Νέες δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή και πρωτοκόλλησή τους χρειάζεται να υπογράψουν και να πρωτοκολλήσουν μόνο όσες/όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει την περσινή σχολική χρονιά και όσες/όσοι άλλαξαν σχολείο λόγω μετάθεσης, απόσπασης, νέας τοποθέτησης αναπληρωτ(ρι)ών. Ο Σύλλογος ξαναστέλνει στα σχολεία το έντυπο της σχετικής δήλωσης. Ισχύει και για τους συναδέλφους ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Κανένας-καμία δεν καταχωρεί στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελο αξιολόγησης. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αυτοφακελωθούμε.

Κανένας-καμία δεν συμμετέχει στις απογευματινές “επιμορφωτικές” συναντήσεις.

Ο Σύλλογος μας έχει κηρύξει 1-3 ώρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 2/10/2023 μέχρι και την Τρίτη 31/10/2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 - 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της.»

Υπενθυμίζεται ότι η Απεργία-Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη και κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. Η δήλωση συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή θωρακίζει τους/τις εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Η δήλωση της Απεργίας-Αποχής υπογράφεται από τους/τις συναδέλφους όλου του φάσματος, δασκάλους/ες, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, αναπληρωτές/τριες, νεοδιόριστους/ες, διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες/ους.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί τις/τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση, αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε Δημοτικό/Νηπιαγωγείο και δεσμεύεται να συνεχίσει με όποια μορφή ενημέρωσης χρειαστεί οπουδήποτε, ώστε να ολοκληρωθεί νικηφόρα η μάχη σε όλες τις σχολικές μονάδες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.