Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Να αποσυρθεί η παραπομπή στο πειθαρχικό του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου

 

Η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του εκπαιδευτικού, μέλους του ΔΣ του Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, Ηλία Σμήλιου, από τη Δ/νση Α/βάθμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της «ανάρμοστης ή αναξιοπρεπής συμπεριφοράς υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας» αποτελεί τακτική της διοίκησης που επεκτείνεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πειθαρχική δίωξη ενός εκπαιδευτικού, από την υπηρεσία, για την κοινωνική του δράση, εκτός υπηρεσία, αποτελεί κακό προηγούμενο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα.

       Ο συνάδελφος διώκεται γιατί διέπραξε το «έγκλημα» να συμμετέχει σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας για να υπερασπιστεί μία εργατική οικογένεια απέναντι στα κοράκια των τραπεζών και των funds, μαζί με δεκάδες ακόμα εργαζόμενους, «έγκλημα» για το οποίο καταδικάστηκε πρωτόδικα ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο. Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις συμμετέχουν δεκάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της δράσης των σωματείων τους.

Η προσπάθεια, από την πλευρά της κυβέρνησης, της ποινικοποίησης της συμμετοχής εκπαιδευτικών-δημόσιων λειτουργών σε κοινωνικούς αγώνες (χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου) μας θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές, που η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών βρισκόταν στο γύψο. Το περιστατικό αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό. Εντάσσεται σε μια συνολική κατεύθυνση της κυβέρνησης που από τη μία περνάει αντεργατικά μέτρα και από την άλλη εντείνει τον αυταρχισμό δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με κάθε τρόπο τη πολιτική της. Μια πολιτική που μετουσιώνεται απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, εκτός από τα απαράδεκτα νομοθετήματα που ψηφίζει (π.χ. Νόμος Χατζηδάκη και Γεωργιάδη), με απειλές για διώξεις εκπαιδευτικών επειδή συμμετέχουν στις κινηματικές αποφάσεις του κλάδου π.χ. για την αξιολόγηση (με τα ενιαία κείμενα και την απεργία αποχή) ή με το μπαράζ δικαστικών προσφυγών για να βγάλει παράνομες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Απέναντι σε περιστατικά της διοίκησης που συρρικνώνουν τη δημοκρατία, που στραγγαλίζουν δικαιώματα των εργαζομένων το συνδικαλιστικό κίνημα αντιτάσσει την αλληλεγγύη και τη μαχητική του στάση. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο του συναδέλφου καθώς και οποιουδήποτε άλλου/άλλης συναδέλφου που παραπέμπεται για την κοινωνική του δράση. Οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων από τη διοίκηση θα μας βρίσκει απέναντι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.