Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024 !!! Απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης στις 11:00 !!!

 Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τον κλάδο σε 24ωρη απεργία στις 23 του Οκτώβρη!  

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια. Απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς  από τον μισθό μας! Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€. Η κυβέρνηση έχει καταντήσει τον εκπαιδευτικό «παρία». Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε πλεόνασμα (από τους φόρους μας) πάνω από 4,5 δις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Μας προκαλούν οργή και αγανάκτηση οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «αυξήσεις» 12€ καθαρά από την άνοιξη του 2025. Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός  και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. Να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ την   εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τους/τις μαθητές/τριες. Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα.  Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζεται σύγχρονο το «στίβαγμα» 25 και πλέον μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα, τα δεκάδες χιλιάδες κενά να κοστίζουν εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας, τα κτήρια να είναι ασυντήρητα και χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, μετρώντας καθημερινά περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, η κυβέρνηση να δίνει τη χαριστική βολή στις σχολικές μονάδες καταργώντας τις σχολικές επιτροπές, οδηγώντας έτσι τα σχολεία στην οικονομική ασφυξία. Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών και όχι να οδηγούνται στην αναζήτηση χορηγών. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να πάρει πίσω όλες οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Αίτημα του κλάδου είναι 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις Α’ – Β’ τάξεις και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση». Απαντάμε δυναμικά απέναντι στα πειθαρχικά και τις άδικες διώξεις.

Ο κλάδος μας δίνει σταθερά, με συλλογικότητα   μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, αγώνα για να κρατήσει όρθια τα σχολεία! Να σταθεί δίπλα στους/ις μαθητές/μαθήτριες σε όλα τα επίπεδα (γνωστικά, ψυχοσυναισθηματικά, κλπ), τη στιγμή που η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ όχι μόνο ΔΕ λύνουν ούτε ένα πρόβλημα, αλλά τους εκπαιδευτικούς που δίνουν την ψυχή τους, που καταθέτουν το μεράκι τους, τους οδηγούν σε πειθαρχικά, γιατί συμμετέχουν στην προκηρυγμένη απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Είναι πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ το ΥΠΑΙΘΑ να προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη συλλογική δράση και τη συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών. Όσοι και όσες μορφώνουν και διαπαιδαγωγούν την νέα γενιά χρειάζονται στήριξη και όχι στοχοποίηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι στην οξυμμένη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προτάσσουμε την οργάνωση  του αγώνα μας για την ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, το έργο και την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών. Μόνο ο συλλογικός δρόμος  η ενότητα στον αγώνα η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να έχουμε κατακτήσεις και νίκες, ώστε  να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

 

 

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

Στις 23 Οκτωβρίου απεργούμε, κλείνουμε τα σχολεία μας και διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους!

· 20% αυξήσεις στους μισθούς -Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού - Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

· Εξίσωση ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των ολιγοθεσίων με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας

· Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς -εξίσωση των αδειών και των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων

· Να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα

· Όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων -Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά

· Λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία

 

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ  στις 23 Οκτώβρη 2024,

Απεργιακή συγκέντρωση στη Θεοφάνειο Πρέβεζας στις 11:00

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Αναλυτικά για το ποιος χορηγεί τις άδειες των εκπαιδευτικών

ΑΔΕΙΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
Ο Διευθυντής / Η Διευθύντρια του σχολείου χορηγεί:

· Κανονική άδεια

· Ειδική άδεια γάμου – θανάτου

· Ειδική άδεια για γέννηση τέκνου (σε άντρες εκπαιδευτικούς)

· Ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος

· Ειδική άδεια για συμμετοχή σε δίκη

· Ειδική άδεια νοσήματος (22 ημερών)

· Ειδική άδεια γονική (10 ημερών)

· Άδεια γονική νοσηλείας τέκνου έως 18 ημερών (30 ημέρες άνευ αποδοχών)

· Ειδική άδεια αναπηρίας

· Ειδική άδεια αιμοδοσίας

· Άδεια ασθένειας τέκνων

· Άδεια γονική για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνου

· Αναρρωτική άδεια

· Άδεια εξετάσεων

· Άδεια υπερεργασίας (για επιτηρητές στο ΚΠγ)                        


Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  χορηγεί:

· Άδεια κύησης

· Άδεια λοχείας

· Κανονική άδεια κυοφορίας

· Άδεια 3μηνη (για ανατροφή 3ου παιδιού)

· Άδεια 9μηνη ανατροφής ή μειωμένο ωράριο

· Άδεια 6μηνη ανατροφής (για γέννηση δίδυμων, τρίδυμων κ.τ.λ.)

· Άδεια για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους

· Άδεια αιρετών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού

· Άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου

· Άδεια συνδικαλιστική

· Άδεια άνευ αποδοχών (έως 1 μήνα)

· Άδεια αθλητική

· Άδεια μετεκπαίδευσης – εφεδρείας


Το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. χορηγεί:

· Άδεια άνευ αποδοχών > 1 μήνα (όχι για ανατροφή τέκνου)



ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
Ο Διευθυντής / Η Διευθύντρια του σχολείου χορηγεί:
 

· Κανονική άδεια

· Άδεια γάμου – θανάτου

· Άδεια για γέννηση τέκνου (σε άντρες εκπαιδευτικούς)

· Άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος

· Άδεια για συμμετοχή σε δίκη

· Κανονική άδεια για μεταγγίσεις αίματος (22 ημερών)

· Ειδική άδεια γονική (10 ημερών)

· Άδεια γονική νοσηλείας τέκνου έως 18 ημερών (30 ημέρες άνευ αποδοχών)

· Άδεια αναπηρίας

· Άδεια αιμοδοσίας

· Άδεια γονική για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνου

· Αναρρωτική άδεια

· Άδεια φοιτητική – εξετάσεων

· Άδεια υπερεργασίας (για επιτηρητές στο ΚΠγ)


Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  χορηγεί:
 

· Άδεια κύησης

· Άδεια λοχείας

· Μειωμένο ωράριο για ανατροφής τέκνου έως 2 ετών

· Άδεια για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους

· Άδεια αιρετών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού

· Άδεια 4μηνη άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου

· Άδεια συνδικαλιστική

· Άδεια μετεκπαίδευσης – εφεδρείας


ΑΔΕΙΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:
Ο Διευθυντής / Η Διευθύντρια του σχολείου χορηγεί: 

· Ειδική άδεια γονική (10 ημερών)

· Άδεια γονική νοσηλείας τέκνου έως 18 ημερών (30 ημέρες άνευ αποδοχών)

· Αναρρωτική άδεια

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  χορηγεί:

· Άδεια κύησης

· Άδεια λοχείας

Άδεια 4μηνη άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Συλλογή στοιχείων νεοδιόριστων, για συλλογική αίτηση μονιμοποίησης, του 2022, 2021 και 2020

 Εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι!

 

Συλλογικά βήματα, με βάση την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε, για να επιβάλουμε την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

 

Συλλογή στοιχείων νεοδιόριστων του 2022

 Κάθε νεοδιόριστος/η συνάδελφος και συναδέλφισσα του 2022, που επιθυμεί να μπει στην συλλογική αίτηση προς το ΠΥΣΠΕ Πρέβεζας, χρειάζεται να στείλει ηλεκτρονικά στο syllogosekppeprevezas@gmail.com τα εξής στοιχεία: όνομα, επίθετο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, χρόνος διορισμού, οπωσδήποτε τηλέφωνο για άμεση επικοινωνία με το Δ.Σ, mail και φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και των 2 όψεων το αργότερο μέχρι τις 13/11, ώστε αμέσως μετά να οργανωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των συλλογικών αιτήσεων.

Όσοι νεοδιόριστοι/ες συνάδελφοι και συναδέλφισσες του 2020 και 2021 δεν είχαν μπει στη συλλογική αίτηση προς το ΠΥΣΠΕ Πρέβεζας μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους μέχρι τις 25/10 ώστε να γίνει συμπληρωματική συλλογική αίτηση.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

με την απόφασή του με αριθμό  1510/2024 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1/1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής, που ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων, οι οποίοι είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

Η θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, και άλλων Εφετείων, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, που επιχείρησαν να θέσουν σε ομηρεία χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση, αναδρομικά, όλων όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο και για τους/τις υπόλοιπους/ες συναδέλφους/ισσες.

Αιτιολογεί μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένα και δίνει απάντηση στις αυθαίρετες ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (μέσα από τη σύνδεσή τους με την αξιολόγηση των νεοδιόριστων), τονίζοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που εκδόθηκαν, δεν είχε ολοκληρωθεί  το ρυθμιστικό περιεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας με βάση τον ν.4823/2021 αφού η πρώτη Υπουργική Απόφαση με το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο βγήκε τον Ιανουάριο του 2023 και η επόμενη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

 Επιβεβαιώνεται, επίσης, η ορθή επιλογή να προχωρήσουμε συντεταγμένα, στα πλαίσια του δύσκολου και σκληρού αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, να κινηθούμε όλοι μαζί και με όλα τα μέσα για την υπεράσπιση του κλάδου και του δημόσιου σχολείου.

 

Για μια ακόμα φορά, καλούμε την κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν καθώς και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στάσης τους στο θέμα της αξιολόγησης συνολικά με την κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21 και την πραγματοποίηση ενός  ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Προχωράμε συντονισμένα στα εξής βήματα:

Ήδη η Δ.Ο.Ε. έχει κοινοποιήσει την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και σε όλες τις ΔΙ.Π.Ε. πανελλαδικά ζητώντας την άμεση εφαρμογή της.

Όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες μέλη του Συλλόγου μας θα απευθυνθούμε συλλογικά προς την ΔΙ.Π.Ε. Πρέβεζας, με κοινή αίτηση για την άμεση υλοποίηση της απόφασης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των νεοδιόριστων που δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί ή και όσων επιθυμούν να πάρουν μέρος στην συλλογική αυτή κίνηση. Το Δ.Σ του Σ.Ε.Π.Ε με ευθύνη του θα συγκεντρώσει τα στοιχεία για τους νεοδιόριστους του 2022 και για όσους του 2020 και 2021 δεν υπέγραψαν την αρχική αίτηση( θα υπάρξει συμπληρωματική) και σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως και κατά τη διαδικασία των αρχικών προσφυγών προς τα Διοικητικά Εφετεία, θα καταθέσουν τις αιτήσεις προς τις ΔΙΠΕ (ενιαίο κείμενο με τα ονόματα από ΔΟΕ που θα υπογράφεται από τους συμμετέχοντες και θα κατατίθεται με ευθύνη του Δ.Σ.).

Οι συλλογικές αιτήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να αναγκαστεί η διοίκηση να απαντήσει ενιαία και, σε περίπτωση που θα χρειαστεί νέα προσφυγή, αυτή θα μπορεί να γίνει και πάλι συλλογικά με ευθύνη της Δ.Ο.Ε. Διαφορετικά οδηγούμαστε στον δρόμο των ατομικών προσφυγών, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή μας. Αυτό που προέχει είναι ο Κλάδος να παραμένει ενωμένος και συντεταγμένος σε κάθε βήμα.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Πρέβεζας και η Δ.Ο.Ε. με γνώμονα την ενότητα του Κλάδου και τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, στον αγώνα απέναντι στην Κυβερνητική αναλγησία και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και θα προχωρήσει και σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν και αποφασιστούν συλλογικά στον κατάλληλο χρόνο.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και της παιδαγωγικής μας υπόστασης. 

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να παραμείνουν συσπειρωμένοι στους Σ.Ε.Π.Ε. και την Ομοσπονδία. Με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές/τριες!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με τα ΕΝΙΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ αντιπαλεύουμε την εσωτερική κι εξωτερική αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας

 Συναδέλφισσες,, συνάδελφοι

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με θέμα την εσωτερική κι εξωτερική αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Πρέβεζας καλεί όλους τους συναδέλφους σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων:

F Να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω! Αντιπαλεύουμε με τα ΕΝΙΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (επικαιροποιημένη απόφαση 93ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ-Ιούνιος 2024) την εσωτερική κι εξωτερική αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών κι εκπαιδευτικών.

 

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕΧΡΙ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με τα ΕΝΙΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

αντιπαλεύουμε την εσωτερική κι εξωτερική

αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας!

Αίτημα για δια ζώσης πραγματοποίησης των εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

 Στις 2 του Νοέμβρη του 2024 πρόκειται να διενεργηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Μέχρι το 2018 οι εκλογές γίνονταν αποκλειστικά δια ζώσης και σε εργάσιμη μέρα, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Η συμμετοχή ξεπερνούσε το 80%.

Στις εκλογές του 2020, με τις πολιτικές αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και τις αυταρχικές επιλογές της κ. Κεραμέως, επιλέχθηκε ο αποκλειστικά ηλεκτρονικός τρόπος ψηφοφορίας με πρόσχημα την πανδημία, αντί να υιοθετηθούν οι προτάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για παράταση της θητείας των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και  δια ζώσης εκλογές σε κατάλληλο χρόνο. Το αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης του Υπουργείου ήταν η κατάθεση αιτήσεων απόσυρσης όλων των υποψηφιοτήτων και συνδυασμών και, εξαιτίας της μη αποδοχής των παραιτήσεων, προχωρήσαμε σε αποχή από τη διαδικασία, παραίτηση όσων εμφανίζονταν ως εκλεγμένοι για να ακολουθήσει, από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ο ορισμός δοτών στις θέσεις των  αιρετών.

Η ίδια πολιτική επιλογή έγινε και στις εκλογές του 2022  χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής λόγος (π.χ. υγειονομικοί περιορισμοί) και παρά την προτροπή της Δ.Ο.Ε. να διεξαχθούν οι εκλογές όπως ορίζει το Π.Δ. 1/2003.

 Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Πρέβεζας ζήτα την δια ζώσης εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, διαδικασία που προβλέπεται τόσο στο Π.Δ. 1/2003 όσο και στον νόμο 4728/2020.

Η πραγματοποίηση των εκλογών για ανάδειξη αιρετών  στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών σε αυτά είναι μια σημαντική διαδικασία και οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σεβαστεί τους λειτουργούς της εκπαίδευσης και τη βούληση της συλλογικής τους εκπροσώπησης.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ακύρωση μαθήματος κολύμβησης_Παράσταση Διαμαρτυρίας

 

Αγαπητοί γονείς,εκπαιδευτικοί

Με μεγάλη λύπη και απορία πληροφορηθήκαμε ότι δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά και για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους(έλλειψη εκπαιδευτικών, μη δυνατότητα θέρμανσης του νερού της πισίνας κλπ.) δε θα γίνει το μάθημα της κολύμβησης στους μαθητές των Γ και Δ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Πρέβεζας. Ο λόγος είναι ότι η Δημοτική Αρχή δε προσλαμβάνει ναυαγοσώστη, ο οποίος είναι απαραίτητος  για την ασφάλεια των μαθητών. 

Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας έχουμε τη θέση ότι η κολύμβηση, όπως και γενικότερα ο αθλητισμός, είναι ανάγκη των μαθητών μας. Πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν από το κράτος, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.   Είναι απαράδεκτο να ακυρώνεται το μάθημα επειδή ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ναυαγοσώστη. 

Απαιτούμε απ’όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να μη ματαιωθεί για μια ακόμα χρονιά το μάθημα της κολύμβησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δήμου Πρέβεζας. 

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Πρέβεζας την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 13:30.

Απαιτούμε την πρόσληψη ναυαγοσώστη ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά τα μαθήματα κολύμβησης.

 

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Επιστολή προς γονείς για νέα σχολική χρονιά

 Αγαπητοί γονείς,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και εμείς, οι δάσκαλοι των παιδιών σας, θέλουμε να ευχηθούμε ολόψυχα να είναι μια χρονιά καλή, που θα επιτρέψει στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να συμμετάσχουν ανεμπόδιστα στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, της δημιουργίας, της φαντασίας, του παιχνιδιού. Και για να το διασφαλίσουμε αυτό, θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι και μια χρονιά αγωνιστική.

Στεκόμαστε πάντα απέναντί σας με ειλικρίνεια και σεβασμό γνωρίζοντας πως μοιραζόμαστε τις κοινές ελπίδες, τα όνειρα και τις αγωνίες για τα παιδιά σας, τα «παιδιά μας». Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να κρύψουμε πως για άλλη μια φορά στη διαδρομή μας μέχρι τον Ιούνιο θα συναντήσουμε πολλούς μεγαλύτερους ή μικρότερους σκοπέλους, που έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας να ξεπεράσουμε με τον κοινό μας βηματισμό και την οργάνωση του αγώνα μας. 

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως και φέτος οι ανάγκες όλων μας, μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται και από αυτή την κυβέρνηση ως κόστος που πρέπει να περικοπεί. Γι’ αυτό θα δείτε τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά να μην μπορεί να αναπτυχθεί πλήρες πρόγραμμα ή να μη στηρίζονται οι μαθητές μας που έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, μιας και η «κανονικότητα» των χιλιάδων κενών είναι και πάλι εδώ. 

Θα δείτε τα παιδιά να στοιβάζονται σε τάξεις-θηρία των 25 μαθητών, γιατί, προκειμένου να μειώσει τους εκπαιδευτικούς η κυβέρνηση, αποφάσισε να συγχωνεύσει, δηλαδή να κλείσει περίπου 1.600 τμήματα σε όλη τη χώρα. Δε δίστασε ακόμα και να μετακινήσει μικρά παιδιά μακριά από τη γειτονιά, το χωριό, τους φίλους, το κοινωνικό τους περιβάλλον. 

Θα μας δείτε μαζί με τα παιδιά σας στα ίδια παλιά, ασυντήρητα και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα σχολικά κτίρια, σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες-κλουβιά, όπου καθημερινά θα τρέμουμε μην πέσει ο σοβάς, η πόρτα, μη μετρήσουμε ακόμα ένα ατύχημα μέσα στα σχολεία μας. Φυσικά στην πλειοψηφία τους χωρίς γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων ή εργαστήρια.

Επιπλέον τα σχολεία βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα καθημερινότητας. Στις 30 Ιούνη οι διευθυντές ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν όσα χρήματα είχαν στα ταμεία τους στους δήμους, στους οποίους σύμφωνα με το νέο νόμο περνάει η αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων. Έκτοτε κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στα σχολεία. Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι επιλογή για να εξαναγκάσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν να ψάχνουν χορηγούς και πόρους. Εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του σχολείου και λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παράλληλα, τα εργαλεία που μας δίνει το υπουργείο Παιδείας για να δουλέψουμε αφορούν σε βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, που, βαφτίζοντας το παλιό και παρωχημένο «πρόοδο», προσφέρουν απλόχερα αποσπασματικές και εφήμερες γνώσεις σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά.

Θα συζητήσετε ακόμα με τους συναδέλφους μας για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για τη μόρφωση των παιδιών σας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αφού ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές ο γρίφος της επιβίωσης είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτος, όπως γνωρίζουμε ότι είναι για τους περισσότερους και από εσάς που χτυπιέστε εξίσου από το κύμα ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός θα πρέπει με 776€ τον μήνα να πληρώσει το ενοίκιο (αν βρει σπίτι), το ρεύμα, το νερό, την τροφή και τη μετακίνησή του και παράλληλα να προετοιμάσει το μάθημά του, να εμβαθύνει στην επιστήμη του, να επιτελέσει απρόσκοπτα τον παιδαγωγικό του ρόλο, ψάχνοντας δεύτερη ή τρίτη δουλειά για να βγει ο μήνας. 

Τέλος, θα δείτε συναδέλφους μας να διώκονται πειθαρχικά από το υπουργείο και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, επειδή εδώ και τέσσερα χρόνια όλος ο κλάδος δίνει έναν περήφανο αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διαχωρίζονται και να κατηγοριοποιούνται με όρους επιχειρήσεων, απαιτώντας από εμάς να σκύψουμε το κεφάλι και από εσάς να βάλετε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.  

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη, που οι λίγες σειρές μιας επιστολής δε μας επιτρέπουν να αναλύσουμε, καλούμε εσάς τους γονείς, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά προβλήματα αλλά και την κοινή μας, την πιο σπουδαία έγνοια, το παιδί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τα βήματά μας και να δώσουμε ΜΑΖΙ τον πιο δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα για το σχολείο, τη ζωή και τη μόρφωση που αξίζουμε και έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας. 

Πάμε λοιπόν πλάι πλάι, εκπαιδευτικοί και γονείς, με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας να διεκδικήσουμε τη ζωή και τη δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους. Πάμε να κερδίσουμε μέσα από τον κοινό μας αγώνα το σχολείο και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας!

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε από καρδιάς καλή χρονιά σε όλους τους γονείς, τους συναδέλφους μας και κυρίως στους μικρούς μας μαθητές!  

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΡΕΥΜΑ – ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ) ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΗ ΒΙΠΕ

 Η άμεση πρόσβαση στα δίκτυα κοινής ωφελείας (ρεύμα, πόσιμο νερό, καθαριότητα) αποτελεί ένα θεμελιώδες  ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο συνέχεται με σειρά άλλων  θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο ελληνικό Σύνταγμα   και στα  διεθνή κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα,   όπως το δικαίωμα  στην προστασία της ανθρώπινης ζωής,   της υγείας, το δικαίωμα σε επαρκή   στέγαση,  το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου,  που οι Αρχές οι δομές και οι Υπηρεσίες του Κράτους οφείλουν να προστατεύουν.  

Η εγκατάσταση των οικογενειών Ρομά έγινε  στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας πάνω από είκοσι χρόνια πριν με αποφάσεις  των τότε Δημοτικών αρχών χωρίς καμία χωροθέτηση και καμία σύνδεση με ρεύμα ή νερό δεν έγινε ποτέ στους οικίσκους. Κανένα αποχετευτικό δίκτυο δεν υπήρξε εκεί και δεν υπάρχει ούτε και σήμερα. Έκτοτε έπαιρναν ρεύμα από παρακείμενες σταβλικές εγκαταστάσεις σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, γιατί η ΔΕΗ αρνούνταν να κάνει συνδέσεις. Νερό από τότε μέχρι και σήμερα παίρνουν από τους κρουνούς της πυροσβεστικής – μη πόσιμο. Δηλαδή εγκαταστάθηκαν εκεί πριν 22 χρόνια χωρίς καμία πρόσβαση σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, χωρίς οργάνωση και εποπτεία του χώρου όπου τους υποδείχτηκε να εγκατασταθούν .

 Εκεί που είναι ο καταυλισμός καταλήγουν ανεξέλεγκτα λήμματα παρακείμενων επιχειρήσεων. Η ζώνη στην οποία διαμένουν πλήττεται από σκουπίδια ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται ο βιολογικός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με την ανακύκλωση. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής  με αποτέλεσμα όλα αυτά να αποτελούν εστίες συνεχών μολύνσεων.

Οι σημερινές συνθήκες κρίνονται άθλιες,  τελείως ακατάλληλες για να διαβιούν εκεί 20 οικογένειες, σχεδόν 150 άνθρωποι δίχως καμία πρόσβαση σε ρεύμα από τις αρχές Ιουλίου 2024 και δίχως καμία πρόσβαση σε πόσιμο νερό ανέκαθεν. Ανάμεσά τους ευπαθείς, όπως, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άτομα που χρειάζονται οξυγόνο, πολλά μικρά παιδιά και ένα βρέφος.

Σήμερα είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη η άμεση ανακούφιση τους. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν άμεσα και με βάση το σχετικό ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο να επιτευχθεί η άμεση πρόσβαση σε ρεύμα, πόσιμο νερό, καθαριότητα του χώρου, αποκομιδή απορριμμάτων και  αυστηρή εποπτεία και διαχείριση των λημμάτων στην ΒΙΠΕ και συγκεκριμένα στον αύλακα που βρίσκεται μπροστά από τους οικίσκους που γεμίζει ανεξέλεγκτα λήμματα αλλά πλημυρίζει και με τις νεροποντές.

Η εκ νέου μετεγκατάστασή τους που ενδεχομένως δρομολογείται απαιτεί πλήρη μελέτη στεγαστικού προγράμματος και όχι ακόμη μία απλή υπόδειξη χώρου μετεγκατάσταση χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και μέριμνα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.