Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ψήφισμα για την κατάπτυστη στάση της ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λασιθίου

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την προσπάθεια της ΔΑΚΕ Δ.Ε. στην ΕΛΜΕ Λασιθίου για την προσπάθεια αποκλεισμού των συμβασιούχων – αναπληρωτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Μάλιστα η ΔΑΚΕ απειλεί ότι θα οδηγήσει το σωματείο στα δικαστήρια αν δεν αποκλειστούν οι αναπληρωτές συνάδελφοι.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί σήμερα αποτελούν το 1/3 του κλάδου, είναι οργανικά αναπόσπαστο μέρος του, είναι ισότιμα μέλη στα σωματεία. Έχουν ενταχθεί και συμμετέχουν στα πρωτοβάθμια σωματεία όπως και στις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, εκλέγουν και εκλέγονται.

Καλούμε τη ΔΑΚΕ Δ.Ε. Λασιθίου, να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ΕΛΜΕ Λασιθίου, να αποδεχθεί τη βούληση των συναδέλφων και το εκλογικό αποτέλεσμα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, όπως και με το ψήφισμα του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ στις 14-6-2024.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις μετατάξεων και οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών!

 

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα είδαν τις αιτήσεις τους για μετάταξη σε άλλους φορείς του Δημοσίου να μην γίνονται δεκτές από το Υπουργείο παιδείας. Ταυτόχρονα υπάρχει η πληροφορία ότι το ΚΥΣΠΕ δεν έκανε δεκτές ούτε τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών.

Η αιτιολόγηση της απόφασης, ότι θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία από την αλλαγή των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία, ελάχιστες ημέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είναι προφανές ότι δεν ευσταθεί και δεν αποτελεί σοβαρή αιτία για να απορριφθούν οι αιτήσεις των συναδέλφων.

Εδώ και τώρα να γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών για μετατάξεις που έχουν αιτηθεί και το Υπουργείο Παιδείας να τους αποδεσμεύσει από τα προηγούμενα καθήκοντά τους.

Καλούμε άμεσα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει θέση και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δικαιωθούν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Να αποκατασταθεί η ισονομία στον κλάδο

 

Στις 13 Ιουνίου εκδικάζεται η δικαστική προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ για τη διεκδίκηση της μείωσης του διδακτικού ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών μετά τα 10 χρόνια προϋπηρεσίας ανεξάρτητα από την οργανικότητα του σχολείου. Η προσφυγή αφορά το ωράριο των συναδέλφων που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία καθώς και στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία. 

            Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταδιακά άλλοτε κατά ένα τέταρτο, κι άλλοτε κατά μισή ώρα, με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική ώρα. Οι νηπιαγωγοί δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένες/οι με την επίβλεψη των παιδιών και εργάζονται σήμερα περισσότερες ώρες απ’ όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς. Κι όλα αυτά σε τμήματα με έως και 25 νήπια και προνήπια!

            Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι νηπιαγωγοί ασκούν και διοικητικά καθήκοντα, παραβιάζεται ακόμα και το εργασιακό τους ωράριό που στην πραγματικότητα ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες. Οι Προϊστάμενοι/ες Ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων έχουν πλήρες διδακτικό ωράριο 25 ωρών και ταυτόχρονα όλη τη διοικητική εργασία χωρίς μείωση ωραρίου. Η διεκπεραίωση του διοικητικού έργου δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου και  συνεπάγεται πολλές ώρες απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

            Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία.

           

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

 

§  Εφαρμογή του νόμου για όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σ’ αυτά, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με βάση την οργανικότητα. Εξίσωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών με βάση αυτό των συναδέλφων της δευτεροβάθμιας.

§  Ο χρόνος υποδοχής, αποχώρησης, διαλείμματος (καθημερινής εφημερίας) και σίτισης των νηπίων να συνυπολογίζεται στον διδακτικό χρόνο, καθότι οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλώς τους μαθητές, αλλά διδάσκουν βασικές δεξιότητες και στάσεις ζωής.

Έως ότου πραγματοποιηθεί η μείωση του ωραρίου να αναγνωρίζονται ως υπερωριακές οι ώρες επιπλέον απασχόλησης και να αποζημιώνονται ως τέτοιες.