Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Συγχωνεύσεις τμημάτων _ συνάντηση με Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου

 Την Παρασκευή 23/08/24 πραγματοποιήθηκε η προκαθορισμένη συνάντηση με την  αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Δ.Σ. των ΣΕΠΕ της Ηπείρου καθώς και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Ηπείρου. 

Ζητήθηκε  από πλευράς των Συλλόγων η ανάκληση της απόφασης με την οποία οι Διευθύνσεις προχωρούν σε συμπτύξεις και μη κατατμήσεις τμημάτων καθώς επίσης  διατυπώθηκαν οι θέσεις του κλάδου για την αναλογία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τονίστηκε ότι αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη και εξοργιστική, καθώς καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης. Ταυτόχρονα διαλύεται ο προγραμματισμός των σχολείων, που ήδη είχαν λάβει υπόψη τους τις αποφάσεις που ανακαλούνται, ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Επιπλέον, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για τη  μετακίνησή τους. 

 

Με την τοποθέτηση της η Περιφερειακή Διευθύντρια επικαλέστηκε :

α. τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από το Υπουργείο για την εφαρμογή των εγκυκλίων Κατσαρού, 

β. ο τελικός αριθμός των συμπτύξεων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο οι προτάσεις των ΠΥΣΠΕ για τα κενά , άρα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών,

 γ. ήταν απόλυτη για τις μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία τονίζοντας ότι "δεν γίνεται διαφορετικά". 

 

Συνάδελφοι-ισσες,

Οι ανάγκες των μαθητών/τριών μας δεν είναι κόστος ! Θα μας βρουν απέναντί τους !

Απαιτούμε:

·         Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση  τμημάτων.

·         Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις ( διχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).

·         Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

·         Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η Νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα.

·         Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές.

Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς- Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι!

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

με την απόφασή του με αριθμό  1510/2024 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1/1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής, που ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων, οι οποίοι είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

            Η θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, που επιχείρησαν να θέσουν σε ομηρεία χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση, αναδρομικά, όλων όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο και για τους/τις υπόλοιπους/ες συναδέλφους/ισσες.

            Αιτιολογεί μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένα και δίνει απάντηση στις αυθαίρετες ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (μέσα από τη σύνδεσή τους με την αξιολόγηση των νεοδιόριστων), τονίζοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που εκδόθηκαν, δεν είχε ολοκληρωθεί  το ρυθμιστικό περιεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας με βάση τον ν.4823/2021 αφού η πρώτη Υπουργική Απόφαση με το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο βγήκε τον Ιανουάριο του 2023 και η επόμενη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

             Επιβεβαιώνεται, επίσης, η ορθή επιλογή να προχωρήσουμε συντεταγμένα, στα πλαίσια του δύσκολου και σκληρού αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, να κινηθούμε όλοι μαζί και με όλα τα μέσα για την υπεράσπιση του κλάδου και του δημόσιου σχολείου.

 

            Για μια ακόμα φορά, καλούμε την κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν καθώς και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στάσης τους στο θέμα της αξιολόγησης συνολικά με την κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21 και την πραγματοποίηση ενός  ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Προχωράμε συντονισμένα στα εξής βήματα:

-          Ήδη η Δ.Ο.Ε. έχει κοινοποιήσει την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και σε όλες τις ΔΙ.Π.Ε. πανελλαδικά ζητώντας την άμεση εφαρμογή της.

-          Όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες μέλη του Συλλόγου μας θα απευθυνθούμε συλλογικά προς την ΔΙ.Π.Ε. Πρέβεζας, με κοινή αίτηση για την άμεση υλοποίηση της απόφασης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των νεοδιόριστων που δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί ή και όσων επιθυμούν να πάρουν μέρος στην συλλογική αυτή κίνηση. Το Δ.Σ του Σ.Ε.Π.Ε με ευθύνη του θα συγκεντρώσει τα στοιχεία ξεχωριστά για τους νεοδιόριστους του 2020 και ξεχωριστά για αυτούς του 2021 (και του 2022 στην πορεία) και σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως και κατά τη διαδικασία των αρχικών προσφυγών προς τα Διοικητικά Εφετεία, θα καταθέσουν τις αιτήσεις προς τις ΔΙΠΕ (ενιαίο κείμενο με τα ονόματα από ΔΟΕ που θα υπογράφεται από τους συμμετέχοντες και θα κατατίθεται με ευθύνη του Δ.Σ.).

-          Οι συλλογικές αιτήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να αναγκαστεί η διοίκηση να απαντήσει ενιαία και, σε περίπτωση που θα χρειαστεί νέα προσφυγή, αυτή θα μπορεί να γίνει και πάλι συλλογικά με ευθύνη της Δ.Ο.Ε. Διαφορετικά οδηγούμαστε στον δρόμο των ατομικών προσφυγών, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή μας. Αυτό που προέχει είναι ο Κλάδος να παραμένει ενωμένος και συντεταγμένος σε κάθε βήμα.

-          Κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα που επιθυμεί να μπει στην συλλογική αίτηση προς το ΠΥΣΠΕ Πρέβεζας χρειάζεται να επικοινωνήσει άμεσα  με το Δ.Σ. του Συλλόγου και να δώσει τα εξής στοιχεία: όνομα/επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ και φωτοτυπία ταυτότητας το αργότερο μέχρι τις 23/8 ώστε αμέσως μετά να οργανωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων.

-          Η κατάθεση της συλλογικής αίτησης προς το ΠΥΣΠΕ θα συνοδευτεί με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα.

-          Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Πρέβεζας και η Δ.Ο.Ε. με γνώμονα την ενότητα του Κλάδου και τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, στον αγώνα απέναντι στην Κυβερνητική αναλγησία και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και θα προχωρήσει και σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν και αποφασιστούν συλλογικά στον κατάλληλο χρόνο.

            Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και της παιδαγωγικής μας υπόστασης.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να παραμείνουν συσπειρωμένοι στους Σ.Ε.Π.Ε. και την Ομοσπονδία. Με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές/τριες!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ! ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ!

 

Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, συνεχίζει ξεδιάντροπα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του προσπαθώντας να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς. Έτσι, ύστερα από σχετικές οδηγίες (εγκύκλιο Φ.7/80483/Δ1/15-7-2024) του Υπουργείου Παιδείας και σχετική απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου προχωρά στην ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων σε Δημοτικά και σε Νηπιαγωγεία  για το σχολικό έτος 2024-2025  με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν από επταθέσια και πάνω διχοτομήσεις τμημάτων ενώ έχουν από 26 έως και 29  παιδιά και μαθητές της Α΄ τάξης σχ. έτους 2024 - 2025 να «εξαναγκάζονται» να εγγραφούν σε σχολεία εκτός γεωγραφικών ορίων της  σχολικής τους περιφέρειας προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέο τμήμα. Εννοείται, ότι για χωρισμό τάξεων 25 μαθητών παρά τα αιτιολογημένα αιτήματα των Συλλόγων διδασκόντων που μέχρι και πέρσι ικανοποιούνταν ούτε λόγος να γίνεται.

            Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη, καθώς καθιερώνονται τμήματα 23, 24 και 25 μαθητών μέσα σε ακατάλληλες αίθουσες, με πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης βάζοντας ουσιαστικά στον «προκρούστη» τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και ενισχύοντας τη λογική του κόστους- οφέλους.

            Οι 10.000 διορισμοί που εξήγγειλε το Υπουργείο αποτελούν κοροϊδία απέναντι στις πραγματικές ανάγκες και απλά διασκεδάζει τις εντυπώσεις για τους κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στοιβάζοντας τους μαθητές σε μεγάλα τμήματα. Ήδη το Υπουργείο δεν κάλυπτε τις ανάγκες στην παράλληλη στήριξη μοιράζοντας του εκπαιδευτικούς προς 2-3 μαθητές, ενώ και με το νέο νομοσχέδιο θα προσπαθήσει να νομοθετήσει και “με τη βούλα” τους κόφτες στην παράλληλη στήριξη, μειώνοντας θέσεις εργασίας.

            Αντί το 2024 να συζητάμε πώς οι μαθητές και ιδιαίτερα αυτοί με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες θα έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης μέσα από την αντίστοιχη αναγκαία εκπαιδευτική παρέμβαση, το Υπουργείο απαντάει ότι αυτή η ανάγκη είναι κόστος που πρέπει να κοπεί.

            Αντί να συζητάμε για κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς ώστε να έχουν οι μαθητές όλη την αναγκαία στήριξη σε σταθερή βάση, στο Υπουργείο δημιουργούν κόφτες που μειώνουν τις προσλήψεις.

            Πάει περίπατο το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών που μετατρέπονται σε «παιδοφύλακες», αφού με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ! 

            Αν νομίζει το Υπουργείο ότι εν μέσω καλοκαιριού μπορεί να βάζει στον «προκρούστη» τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας , ενισχύοντας τη λογική κόστους - οφέλους, είναι βαθιά γελασμένο! Θα μας βρουν απέναντί τους!

            Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, σε συμμαχία με τους γονείς των μαθητών μας δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν ούτε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας ούτε ο παιδαγωγικός μας ρόλος !

           

Απαιτούμε:

 

Να παρθούν πίσω οι αποφάσεις που αναστέλλουν την κατάτμηση νέων τμημάτων.

 

· Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς Γενικής & Ειδικής Αγωγής, του ΕΕΠ και ΕΒΠ αλλά και όλων των αναγκαίων εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών. Εδώ και τώρα 9μηνη άδεια ανατροφής. Εδώ και τώρα 12μηνη σύμβαση από Σεπτέμβριο μέχρι Αύγουστο.

 

· Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Είκοσι (20) παιδιά το ανώτερο ανά τμήμα στα δημοτικά και δεκαπέντε (15) στα νηπιαγωγεία.

 

·Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης σε όλα τα παιδιά με βάση τις γνωματεύσεις, να μπει τέρμα στις ιδιωτικές παράλληλες που έχουν πλημμυρήσει ειδικά και τυπικά σχολεία. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει!